Vroegtijdige bladval en sterfte: Bomen lijden onder de aanhoudende droogte.


Als gevolg van de langdurige droogte verliezen stilaan heel wat bomen (en struiken) hun blad. Bladval als reactie op droogte is een soort bescherming van de boom, of niet?

Bomen beschikken over de mogelijkheid om zichzelf te beschermen tijdens periodes van droogte nl. het vroegtijdig laten vallen van het blad. Zo gaat de boom minder water verdampen en treed er als het ware een soort ruststand in. Oudere bomen kunnen hier vaak goed mee overweg, maar jonge bomen of nieuw aangeplante bomen krijgen het soms wat moeilijker door de kleinere wortelkluit die ze hebben.

Het is aan te raden om jonge bomen en net aangeplante bomen regelmatig van water te voorzien. Eenmaal per week een goede watergift is beter dan elke dag een kleine hoeveelheid. De hoeveelheid water is natuurlijk afhankelijk van de boom zelf.

Eenmaal per week goed water geven is beter dan elke dag een kleine hoeveelheid.

Het tijdstip om water te geven is natuurlijk ook van belang: doe dit bij voorkeur 's ochtens of 's avonds. De hele boom besproeien hoeft niet per se, de wortelkluit bevochtigen volgens de grootte van de kruin is beter. Gebruik voor het besproeien van bomen en planten altijd regenwater, zo verbruik je geen onnodig leidingwater.

Twijfelt u toch of uw boom dood is, of gewoon last heeft van de droogte? Neem gerust contact met ons op.

Foto: Flickr.com